luni, 28 ianuarie 2008

Omul prin care trecea timpul


Oamenii care nu si gasesc timp ca sa se barbiereasca sunt oamenii care vor sa fie mai sabatici si care vor sa creeze universuri in barba lor care sa traiasca si sa moara si apoi iar sa renasca . Sunt cei despre care unii ar zice ca vor sa calce pe urmele lui Mos Gerila , ca sunt niste victime ale timpului deoarece se considera ca nu au timpul indeajuns sa si indeaplineasca visurile .Timpul trece prin ei , uneori ei trec prin el aparent si uneori el doar se opreste . Timpul iti ofera posibilitatea de a te juca cu el calatorind in trecut , viitor fericirea ta depinzand de cat de bine reusesti sa jonglezi cu el , cu resursele si cu entuziasmul tau astfel incat sa ti aduci satisfactie prin toti si prin toate . Dar daca nu ai un prezent si vorbim doar de trecut si viitor atunci vorbim despre un prezent al sperantei . Timpul care e format dintr o multitudine de clipe trebuie sa aiba o cursivitate caci daca o clipa lipseste ea nu are o identitate fiind pierduta in inconstient ducand la o curgere a campului constiintei cu diverse stanci .
Odata un om imi povestea ca el prefera sa mearga la o frizerie aparte pt ca ii placea o frizerita de acolo si momentul cand isi trecea ea mainile prin barba lui acesta intra in extaz caci atunci el nu mai era singur , era felul lui de a zice (privindu-se in oglinda):
- Te las sa te joci cu partea din mine care evidentiaza cel mai mult ca eu sunt omul prin care trece timpul .
Acest traia intr un timp constient caci isi stia detaliat miscarile din viata care si le doreste spre deosebire de alti oameni care sunt traiti de timp .
- Timpul te traieste pe tine sau tu il traiesti pe el ?
- Tu lipsesti din timp sau el lipseste din tine ?
Cata importanta are constientizarea si nu mai putin gandurile noastre caci daca ne am da seama de importanta mentinerii fluxului constiintei si a macar unora din ganduri mai principale am fi mai puternici . Daca am fi mai atenti la ceea ce visam , iubim , gandim , culegem , semanam , speram , idealizam caci totul ne afecteaza , totul are dupa o cauza un efect atunci am intelege mai bine ca orice lasa o umbra chiar si o fractiune de secunda necontrolata . Totul se manifesta si desfasoara intr un anumit stil de a fi acum pentru ca candva ai visat , iubit , gandit , cules , semanat ceva anume . Exista o multitudine de lucruri despre care credem ca nu merita importanta dar ele distrug si implinesc vieti . Iubirile care au fost candva in viata ta au ramas niste umbre care bantuie in voie in tine si tu ai uitat cheia controlului tau si devii melancolic .Cei din jurul tau observa si realitatea se schimba si tie iti e jena sa povestesti ce te doare pt ca nu esti pe deplin responsabil de tine si nu ai fost individul care sa aplice totul barbateste .
Nu putem avea pile la Dumnezeu , la ce va urma , la ce a fost , la ganduri . Devino puternic si fa ca greselile trecutului sa lucreze pentru tine ca suport si nu le lasa ca un cos in care tie frica sa bagi mana . Folosestete de acea putere si ajutate caci un om puternic valoareaza mai mult decat unul slab care e legat de trecut si care traieste in irealitate . Oferati motivatii si apasa pedala de acceleratie spre ceea ce iti doresti dar destul de precaut incat sa iti vezi reactiile la lucrurile care le vad ochii tai .
Cel mai rau lucru e sa nu faci nimic , nici macar inconstient zicea cineva iar eu zic ca iti doresc sa ajungi sa vorbesti despre inconstient si sa i cunosti ascunzisurile care iti va arata ceea ce esti si ceea ce vei deveni . Orice e posibil caci totul e doar minte ..cu precautie si centru .

joi, 24 ianuarie 2008

Cibernetica - O camasa a psihologiei

Uimitor sa aflu cum cei de la facultatea de filosofie marea majoritate afirma ca filosofia se afla in centrul universului ca apoi sa aflu pe alt domeniu ca cibernetica e de fapt rascrucea si centru . Pun pariu ca psihologii cred la fel ..si de asemenea toate stiintele afirma despre fiecare ca ea e cea din centrul universului . Eu incep sa cred ca fiecare trece prin fiecare constituind cate un nod printr un loc din fiece domeniu ..si avand o legatura profunda una cu alta . A intra adanc intr un domeniu inseamna sa afli automat si despre alte domenii multe lucruri ceea ce i-a facut pe psihologi sa construiasca prin analogie o conexiune dintre drumul sistemului nervos , constiinta , creier , memorie si altele spre cibernetica . Platon folosise de pe vremea lui inca termenul de Kibernitis ceea ce numea el arta de a conduce . Si ce sa conduca altceva decat spre o armonizare a cararuilor psihicului , o echilibrare si o ghidare cat mai clara spre marele SINE .
Psihologia consonantista despre care vorbeste Stefan Odobreja cel care aduce in prim plan cibernetica in 1938 in Romania spune ca poti fi un pasionat inflacarat a ciberneticii fara sa ai cunostinte vaste deloc despre matematica ceea ce recunosc imi aduce satisfactie caci am fost nemotivat in legatura cu matematica multi ani ..din cauza ca faceam ceva fara sa inteleg .Cand intrebam un profesor de matematica la ce mi folosesc toate ecuatiile si nebuniile imi zicea sa mi inchid gura si sa nu comentez lasandu-ma nemotivat si sterp ca apoi sa aflu ca se utilizeaza mai peste tot locul in medicina si botanica , biologie si chimie , fizica si tot ceea ce inseamna masina si evolutia ciberneticii.
Cibernetica poate fi considerata in zilele noastre ca ceva ce da multa stralucire pietrei filosofale mult cautate si de Mircea Eliade . Pe cand traia nenea Hegel el reorganiza tiparele logicii iar acum se pare ca cibernetica lui Stefan Obreja ajunge sa regleze psihologia ajutand mai apoi la creearea postamentului aparitiei aparatului de citit pt orbi creat in 1947.
Acum mergem spre o mecanicizare a gandirii , spre o structura cu aplicatie sistematica spre omul-masina condus de om bineinteles . Iar eu la somn :)

vineri, 18 ianuarie 2008

Seductia sau arma care manipuleaza ganduri


Avantajul de-a purta ochelari daca esti fata ? E simplu . Ei te ajuta , te protejeaza de acei baieti care incearca sa te vrajeasca sa te abureasca si daca indraznesc toata abureala se opreste in lentile pe care le poti sterge cu un servetel . Seductia sau cum ii zic altii abureala consta in a reusi sa o scoti pe ea din ea si sa o centrezi imediat cu atentia spre altceva . Ai de ales intre : a o soca cu ceva ( ceea ce priveste un grup restrictionat de fete )sau a-ti folosi umorul . Multi considera apoi ca intr o relatie sau intr o intalnire cu o fata trebuie sa spui tot ceea ce gandesti , tot ceea ce simti si sa nu ascunzi nimic . Dar sa fim seriosi , fiecare simte nevoia de a avea o gradina secreta , o intimitate in care se regaseste . Ori ..se poate spune ca daca nu spui totul minti sau ascunzi . Nimanui nu i plac naivii .
Poate ca minciuna si ascunderea au ceva in comun si uneori mintind-o ca nu ti plac manusile ei dar iti plac buzele poate fi destul de apetisant . Va fi intr o intriga ...cu prima faza o sochezi , in a doua faza ii ridici moralul pe sub piele .
Se stie ca baietii sunt de multe ori super insistenti , si fete care vor sa detina control a totul ..sa stie unde mergem , ce mancam ce facem in secunda x sau y si daca nu le spui se sperie si o iau la fuga pt ca nu mai au controlul si spun : esti ciudat . Efortul lui a fost in zadar deoarece ei nu i place sa fie naturala ci calculata la sange si cum poti face sangele sa-i fie vulcanic daca nu agitandu l cu un soc mai mare sau mai mic : Mainile tale nu mi plac asa de mult , de fapt is chiar urate dar ma gandesc ca esti inteleapta si frumoasa cu exceptia mainilor . Astfel zicandu i asta ea vede ca si iese din perfectiuni ..si poate ca va face un mic efort pt ceva .
Seductie sau hipnoza mai este sa o duci intr un loc unde e un semineu , o lumanare ca in sage sau un rau curgator care atrage atentia . Daca tu esti urat pai atunci macar sa te faca frumos ceea ce i arati ei . Si ea hipnotizata va privi uneori ceea ce in jur ca si cum ar fi ceva ce face parte din realitatea ta .
Apoi alt punct de seductie este acela nu in care frumusetea seduce ci acela in care o pui in scena . Sa recunoastem ca avem potential si ca de multe ori hainele transforma oamenii si nii apropie sau distanteaza in functie de colorit . Nu degeaba intr o zi am prefera o haina verde , in alta zi una rosie sau portocalie . Pai ia gandestete ca tocmai culoarea care nu ti place tie o poarta x sau y cand iesi .Mie mi s-a intamplat de multe ori cu haina mea de piele neagra sa uimesc amice vechi sa le aud zicand : waw . Dar asta nu e o regula ...
Cum te mai poti apropia de un om ?
Ma gandeam la fete pe care le intalnesc . Pai daca ea refuza sa colaboreze sufleteste la intalnire si sta botoasa , zii sa-ti faca cinste cu un baton mic de ciocolata sau o napolitana ..si astfel ceea ce ti cumpara ea cu 1 ron ..poate ca va avea factura sufleteasca ..Vorba aceea spusa de mine :P ,, Daca nu ti da dupa bunul plac bunavointa in apropiere ..incearca sa o deschizi prin alte mijloace , '' Unele usi au manier ruginit pt ca la ruginit ea intentionat sau poate ca scartaie . Pe parcurs ce incerci sa o cuceresti unele bodoganesc de mama focului ..ei acela e sunetul usii neuns cu ulei .

Bibliografie :
Gerard Apfeldorfer - Arta de a cultiva relatii durabile ( in dragoste , prietenie si profesie )

duminică, 13 ianuarie 2008

Despre un fir de nisip


Poate ca si gandurile au un miros nu ? Ele te gadila , te infierbanta si la fiecare adiere a lor mai puternica tu tresari si zici : mi s-a parut . Gandurile sunt ca niste pasari , unele sunt niste albastrosi cafenii , altele sunt ca un pelican zambaret si altele sunt insarcinate cu alte ganduri . Da ..cu alte ganduri la fel ca mama ta cand te a facut pe tine . Ea e de fapt un gand mai mare care a putut tine in palmele ei mici o beteala de ganduri marunte asemenea firelor de nisip .Daca sufli asupra unui fir de nisip el va transpira si cu transpiratia sa va lipi de alt fir de nisip transpirandul si pe el cu care va forma un cuplu . Acest fir de nisip are un cap si picioare si maini si locuieste intr o clepsidra care parca privind clepsidra plina cu atatea fire de nisip amestecate te face sa te gandesti ca esti asemenea lor in lume . Eu sunt firul de nisip din clepsidra si tu esti firul de nisip din clepsidra dar pentru ca sa ne recunoastem intr-o viata viitoare trebuie sa o spargem . Da , putem sa o spargem gasindune o pasiune si daca vom fi destul de tari celelate fire de nisip se vor strange in jurul nostru si vor duce ceva din noi mai departe . Din o mie de fire daca unul va duce ceva mai departe din noi suntem realizati si nu vom muri. Moartea e proasta si nu prea e bagata in seama de cei care au o pasiune . Gandestete ca nici macar nu i stim sexul daca e barbat sau femeie . Nu stim daca secera e facuta de un om celebru sau e facuta de un oarecare . Daca e de firma secera si din ce lemn e facuta . Practic ea , moartea , se scurge mai repede ca mine si o pacalesc pentru eu am o pasiune . Daca nu ma interesez de ea nici macar nu are o identitate iar odata cu neinteresarea mea pentru ea ea va muri bocind cu stropi de aur . De aur pentru ca potentialul ei moare asteptand sa i ia locul altcineva care se gandeste la ea ca la o fiinta urata . Ea e frumoasa daca stii multe despre ea iar eu vreau sa o vad frumoasa . Vreau sa o vad casatorinduse cu viata ca alt pol opus nu mai are , sa faca nunta si sa ma invite si pe mine . O sa i aduc mentosane , sarlota iar in caz de nu voi mai avea bani il voi chema pe Mos Craciun si pe Mos Nicolae la nunta ei cu Viata sa le sponsorizeze luna de miere si sa plece sa se aseze in rafturile memoriei mele ca sa pot sa ma apuc de altceva in viata decat sa le gasesc lor sensul , locul . Vreau sa cunosc si sensul firului de iarba , a stelei de mare , a calului de mare si nu doar a firului de nisip .

vineri, 11 ianuarie 2008

Pacientul nr. 1

,, Mi-am dat bacalaureatul de 7 ori si a 8 oara am reusit sa-l iau in cele din urma .
Nu am facut asta pentru mine ci pentru ea si pentru ea am intrat si la facultate la conservator '' astea sunt cateva cuvinte ale unui vechi prieten din liceu sa-i zicem Gigel .
- Bine , dar tu chiar pe bune ai dat la facultate la conservator din 100% dorinta ei ? intreb eu .
,, Mai , daca ma gandesc mai bine a fost si de la mine vreo 40% si apoi legat de bacalaureat ea mi-a zis la inceputul relatiei noastre ca daca nu reusesc sa iau bacalaureatul ea nu mai vrea sa mai fie cu mine .In relatia noastra care a durat cam 1 an de zile , am cerut-o de nenumarate ori de sotie si chiar am muncit enorm sa i cumpar un inel valoros care costa cat vreo 3 luni de munca ale mele . M-a refuzat de multe ori si intr-un final a acceptat . I l-am pus la deget si intr-o zi din grupul de prieteni ai nostri s-a iscat o discutie despre iubire si vrand nevrand intamplator ea a fost intrebata : ce este iubirea ?
A spus conceptia ei despre iubire si am ramas cu gura cascata socat vazand ceea ce vedea ea in relatia dintre mine si ea . Deci noi traiam iubirea , dar nu stiam ce crede ea despre asta .
M-a enervat la culme , m-am albit la fatza si enervata si ea a scos inelul pe care il avea la deget si pentru care muncisem atata vreme si furioasa l-a aruncat de la fereastra de nu l-am mai aflat vreodata . Ne-am calmat , am regretat amandoi , am cumparat alt inel tot asa pana intr o zi cand simteam ca relatia noastra clacheaza .
Turbat si necontrolat am mers si i-am spart geamul camerei de la casa ei si am incercat sa intru prin efractie . Reusind sa patrund am aflat pe altul in pat cu ea si i-am filmat cu telefonul . Uite si tu inregistrarea imi arata...
In urma acestui incident in care mi am pierdut total controlul am avut probleme cu politia care mi a incasat o amenda serioasa in urma carora nu am avut deloc sarbatori ale craciunului ca tot omul .
M-am chinuit o gramada sa mi conving parintii sa o cunoasca pe ea si sa ii fac sa o accepte si avand in vedere ca ca ma trageam dintr-o familie de preoti tatal meu zice :
- Nu mi place fata asta ..nu este dintr o clasa sociala caracteristica noua si nu e de vita nobila . Si cica preotii sunt cu partea spirituala cand de fapt ei isi ascund adevarata lor fatza care e materiala . Acum nu mai sunt cu ea si vreau sa o recastig dar nu mi mai raspunde la mesaje si ma roaga sa o uit . ''

duminică, 6 ianuarie 2008

Cateva lucruri despre mine

De curand mi am dat seama de unele lucruri in ceea ce ma priveste si anume :
1.Uneori cand stateam de vorba cu prietena de fapt nu stateam cu ea de vorba pentru ca chiar aveam ceva de zis ci pentru ca vroiam sa par si eu ca cunosc una alta ceva de genu , pentru ca nu mi placea prea tare tacerea si atunci trebuia sa gasesc orice ca sa o sparg .Asta e motivul pentru care unora li se spune ca nu sunt impacati cu ei insisi dar de fapt ei doar joaca teatru parand ca nu sunt impacati , ei doresc doar ADRENALINA .
2.Nu-mi plac baietii care poarta papuci cu varful ascutit si fetele care poarta gentute prinse de umar pentru ca asta poarta si femeile de 40-50-60 ani etc , mi se pare ca le imbatraneste si ca le face serioase si botoase parca agatanduse de posetele lor ca o cale de salvare de la ceva .
3.Nu mi plac oamenii prea tare cei care vin cu gandul spunand : ,, Impresioneaza-ma cu ceva '' faza existenta si in filmul ,, Bitter Moon '' . Imi par niste oameni care is ff jos cu moralul si vor sa tinteasca foarte sus nu prin forte proprii deloc . Mai ales pe messanger cat si in viata reala gasesc bine a fugi de ei pentru ca nu sunt ,, clovnul nimanui '' si nu sunt capabil sa fac flicuri furandu-le meseria cainilor . Oamenii care vin cu gandul ,, Impresioneaza-ma cu ceva '' te vad ca un individ inferior lor dar din bunatate iti mai acorda o sansa .
4.Nu-mi plac fetele care se apuca si incep sa intrebe ca blegele cum s-o terminat relatiile care le am avut tragand concluzii stupide ca si cum totul e batut in cuie . Nu inseamna neaparat ca simtamintele sunt la fel in ceea ce priveste urmatoarea relatie care o sa o aiba x sau y . Sa fim seriosi , fiecare a avut mai multe relatii si fiecare a avut diverse finaluri . Nu cred ca cineva a avut finaluri la fel , exact la fel . Si apoi fiecare ne cautam ordinea..
5. Nu-mi place sa mi pun piedica intr-o situatie pe care o pot rezolva si despre care cred ca nu s capabil la fel ca fata din povestioara de mai jos care am intalnit-o in filmul : 10 items or less
Mergea un vapor pe mare si-a aparut un tip frumos si-a zis :
-Toate fetele frumoase au intrarea gratis ; la care una zice :
-Eu nu-s frumoasa , prefer sa platesc .
Morala : Pana nu vezi alte locuri mai frumoase si mai bune ramai limitat la ceea ce crezi tu ca-i frumos si bun .
Practic probabil ea incepea sa se laude cu faptul ca e responsabila pe banii ei si apoi tipa cred ca se raporta la un frumos mai inalt decat cel pe care il vazuse . Sa fim seriosi ..cine ar miza in viata reala pe asa ceva . Si apoi ce folos sa ai o perspectiva a frumosului atat de inalta incat sa crezi ca nu iti permite sa intri intr un loc unde cheia ta se potriveste .