luni, 13 septembrie 2010

Nell (1994)


Oamenii nu se prea privesc in ochi acesta pare a fi cheia centrala a filmului.

Nell este o fata care a crescut intr-un univers izolat, iar singurele persoane cunoscute pana acum erau mama si sora ei geamana, care murise in copilarie. Ele locuiau impreuna intr-o cabanuta in padure, si pana la 30 de ani nimeni nu a intalnit-o pe Nell. Ea vorbeste o limba ciudata, o engleza stalcita.
Doctorul local, Jerome (actorul care a jucat in Lista lui Schindler), o descopera dupa moartea mamei ei si este fascinat de ea. El vrea sa o protejeze de ochii curiosilor si sa o retina in acest mediu familiar ei. Dar Paula, o studenta la psihologie, realizeaza ca a intalnit cazul vietii ei, asa ca doreste sa o duca in laborator pentru observatii.

Ce-i poate oferi civilizatia acestei fete?
Va fi ea incantata sa se desparta de origini si sa patrunda in mediul de la oras?
Poti trai toata viata singur?

Ceea ce e impresionant la acest film, pe langa el cu totul, e faptul ca omul care pare cel mai mic si mai neinsemnat (cum e Praslea din poveste) incepe sa tina niste discursuri in fata intregii multimi de iti taie respiratia.
Cred ca unii oameni pot avea vieti diferite de ale noastre, a oamenilor de rand si prin asta sa ne ajute pe noi sa invatam ceea ce-am uitat candva.

2 comentarii:

Mikidos spunea...

foarte bun film, iar JOdie joaca..excelent!

bogdanrazvan spunea...

dap, si mie mi-a placut. plac filmele cu cei care traiesc in salbaticie :D