joi, 28 octombrie 2010

Metode de economie

1.cina impreuna cu familia la bucatarie duce la economie de curent
2.atunci cand faci dus foloseste un lighean in dreptul dusului pentru ca apa stransa sa fie turnata in buda (intotdeauna pana se incalzeste apa in centrala curge destula apa rece)
3.tunsul cu masina de tuns
4.cumperi seturi de 10 bilete de la ratp
5.chiar daca se foloseste mai rar intotdeauna bicicleta te poate scuti de-o cheltuiala
( un drum sa platesti o factura, sa te intalnesti cu cineva si bicicleta o legi de un copac - de-a lungul timpului cu cate un maruntis se aduna)
6. o prajitura in doi in oras la o masa, o pizza in doi si nu una de fiecare( multi ies de atmosfera sau pt a sarbatori ceva, pt actul in sine si nu pentru ceea ce comanda )
7.cand cumperi un suc il amesteci jumatate cu apa minerala ( va fi mai mult suc )
8.foloseste acumulatori (aparat foto, mp3, lanterna, tensiometru etc)
9.cand mananci in oras daca iti ramane paine sau altceva ce poate fi luat acasa pt consum...poti lua acasa in rucsac ( apreciez acesti oameni
si sigur sunt si altii care incurajeaza oamenii sa fie ei insisi in aceasta privinta desi unii ar considera acest comportament deloc civilizat ci oleac salbatic)
10.incalizirea mancarii mai usoara la aragaz (cuptor cu microunde) (prea des observ ca stau apoi sa se raceasca mancarea)
11.compararea pretului la macar 3 magazine inainte de a cumpara un produs

ps: un pas mai maricel se face cu pasi mai mici

alte sugestii ? :D

luni, 11 octombrie 2010

Echilibrul in viata


Au trecut cativa ani de cand mi-am propus in gand cu ochii inchisi o dorinta. Fiecare coleg si-a pus o dorinta in facultate. A mea a fost sa-mi gasesc centrul, calea de mijloc, echilibrul.
Pe parcurs am inceput sa vad cate putin mai clar ceea ce ar putea sa insemne el in luarea deciziilor de zi cu zi dar acum am descoperit ca pentru a ajunge sa merg pe muchia de cutit dintre o extrema sau alta e destul de greu. Pentru asta trebuie sa gasesc o serie de carti cu tematica psihologica care sa vorbeasca despre urmatoarele : mandrie, invidie, egoism, emotii si altele.
Avand in vedere ca la lucru, lucrez intr-un colectiv destul de mare reusesc de multe ori sa sesisez una din ele pe la cate un coleg sau colega. Doar ca nu folosesc termenii pe care ii caut mai sus ci dau un diagnostic de : oameni prefacuti.
Termenul de ,,oameni prefacuti" este destul de des intalnit in mintea mea, dar nu de la fel de multe ori utilizat in viata de zi cu zi(rostit)..asa ca incerc sa aflu, sa despart intr-o mica analiza acest termen de ,,prefacut".
Sunt zile cand ma vad si eu asemenea celorlalti cazand intr-una din aceste mici gropi, dar totusi atat de mari si-mi zic : mie scarba de mine.
Din dorinta de-a avea mai mult decat necesar oamenii au purtat razboaie, pentru mandrie oamenii s-au urcat pe un munte dar din dorinta de ,,hai sa ajung eu primul" a mai murit sau a fost omorat cate unul, etc etc. La job la fel fiecare se crede sef din dorinta de ajunge sef...fiecare vrea sa fie superior celuilalt chiar daca are aceeasi functie ca si el, se mai naste cate un scandal si tot asa.
Mi-as dori o mica analiza a mandriei deoarece ma seaca intreabarea :
Unde se termina increderea in sine si unde incepe mandria. Acestea doua se pot confunda...acum poti zice ca ai doar incredere in tine cand de fapt pe dedesupt faci o gramada de lucruri in viata pentru mandrie.
Dar oare mandria nu este buna deloc deloc deloc?
Aud la parinti zicand : vreau sa ma mandresc de odrasla mea. Ei gresesc cand zic asta?

marți, 5 octombrie 2010

Grey Owl (1999)


Face parte din categoria genurilor de filme cu oameni care au fost sortiti sau au ales sa traiasca viata departe de civilizatie si cat mai aproape de natura salbatica.
(gen In to the Wild, Nell)

Capcana viselor

Apare la un moment dat capcana viselor in acest film care prin traditia specific indiana se ridica la nasterea unui copil sau tinerii casatoriti.
Cosmarurile raman prinse in plasa si numai visele frumoase trec.
Dar ce se intampla cand nu mai esti proaspat casatorit si nici nu mai esti copil cu aceasta capcana a viselor? Asta e una din intrebarile care umbla prin secventele acestui film.


Apoi o alta intrebare care o ridica filmul este :
Sunt sau nu oamenii prefacuti, jucand un continuu teatru de papusi pt ceilalti cat si pentru ei insisi ?
Prefacatoria exista intr-un grad ridicat ? De la 1 la 100 in ce procentaj ar fi ea valabila in viata noastra?


Filmul este bazat pe o poveste reala.

duminică, 3 octombrie 2010

Flower Girl (2009)



Ea este la inceput poate prefacuta prin faptul ca explica prietenelor ei ca nu stie ce vrea de la viata. Dar atunci cand ceilalti incearca sa-i impuna ceea ce sa aleaga in viata in privinta partenerului ea este cat se poate de hotarata si nu ezista in a-si spune ceea ce isi doreste. La fel ca si in viata noastra de zi cu zi (nu neaparat in cazul alegerii partenerului) noi de multe ori ne prefacem ca suntem la raspantie sau ca nu stim ce sa alegem cand de fapt noi vrem doar sa ne provocam prietenii si sa aflam daca alegerea noastra este buna cu toate ca noi hotararea am luat-o demult.
La intrebarea ce m-a facut sa urmaresc acest film ..raspunsul ar fi : pt ca mi au placut actorii care au jucat, pt ca fiind tematica florilor m-a facut sa ma gandesc la gradinarul din filmul Star Trek : The next generation (1987) despre care cpt. Picard spunea ca il considera unul din cei mai intelepti oameni care i-a cunoscut si Greenfingers (2000)un film in care niste puscariasi incearca sa-si faca viata mai frumoasa prin intermadiul florilor cultivandusi talentul in ale gradinaritului si participand la un concurs pe tema : cine are gradina mai frumoasa ? :)
Pe langa asta mai cred ca oamenii care se ocupa de flori...au ceva aparte ;)
Mai stie careva filme pe tematica florilor?