sâmbătă, 24 iulie 2010

The Egyptian (1954)


Povestea unui om simplu care si-a petrecut copilaria in saracie si in vise frumoase despre ce-ar putea deveni in viitor.
Merge la scoala unde invata niscaiva medicina si in urma frustrarilor care le agonisise pleaca sa capete expierenta dar tratand numai oameni saraci, adica fiindusi loial mediului din care a provenit.
Relatiile cu femeile din viata sa erau destul de reduse si nu prezenta nici un interes pentru vreuna pana intr-un moment cand apare.
Avea sa fie prima femeie dupa care ii jucau hormonii (adica se indragosteste) si este dispus sa si ofere toata saracia, nemurirea, propria casa, mormantul parintilor lui, tot.

Filmul nu este deloc o poveste de dragoste cum probabil ar suna continuitatea ci mai degraba un continuu joc filosofic pe care personajul principal il invata, care il va ghida in viata si il va face mare, cu iubire fata de adevar si cu o dorinta de cunoastere pe care o aprofundeaza.

Un film despre transformarea omului in viata, despre falsa idee de putere, despre moarte si viata.
Este un film care m-a lasat putin nostalgic dupa categoria aceasta de filme, vechi dar pretioase.

Un citat impresionant din film :

,, Nebunia ta e mai frumoasa decat intelepciunea celorlalti "

3 comentarii:

Ela Iliesi spunea...

hm, pare bun, tot urmaream zilele acestea filme facute in anii 50 (dintre care pana acum mi-a placut numai 12 angry men)

bogdanrazvan spunea...

filmul a fost luat dupa carte cred :)

Just Eddy spunea...

partea buna a acelei perioade , desi poate sa sune aiurea e chiar faptul ca nu beneficiau de multe efecte speciale astfel ca totul se rezuma mai mult la calitatea actorilor