miercuri, 21 octombrie 2009

D.H.Lawrence - Curcubeul


Daca ti-a placut ,,Un veac de singuratate" cu generatiile care trec una peste alta arsi de timp, de batranete si de dorinta de nemurire sunt sanse sa gasesti placuta cartea.
Jung si Freud si-au varat coada in cartea asta iar cuplurile in care misterul tainuie si chinuie pana la maduva oaselor la lumina unei luminari cautate in plina zi nu lipsesc.
Intrecerile in a avea bani mai multi si un statut social mai mare decat vecinu nu lipsesc cum multi continua in zilele noastre sa ridice toata valoarea vietii doar la acest nivel.
Nici tu nu lipsesti.

Aproape de sfarsitul cartii am gasit o posibila explicatie de ce unii ar avea o dorinta de a ajunge in India. Marea dezamagire mi-a fost cand am vazut ca visul unora se poate reduce la un complex de inferioritate.
Complex de inferioritate de deoarece pentru unii a merge in India inseamna a se simti mai experimentati fata de cei de acolo, mai drepti pentru ca au vazut mai multe in lume decat acei oameni care sunt considerati de noi primitivi dar totusi mult mai aproape de spiritualitate, de Dumnezeu decat noi europenii.
Nu ca aici in civilizatie nu poti fi aproape de Dumnezeu, dar aici sansele sa uiti de El sunt mult mai mari la cate tentatii, dorinte, vise pot lua nastere spre deosebire de un oriental.

0 comentarii: