duminică, 21 iunie 2009

Maitreyi Devi - Tagore la gura sobei in Mongpu



Devi(in traducere zeita) Maitreyi este aceeasi care o stim cu totii din celebrul roman erotic a lui Mircea Eliade. In aceasta carte, mare parte din implicatiile care le are e sa ne familiarizeze cu simplitatea locurilor unde Dumnezeu exista mai mult decat in alte locuri din lume.


Dumnezeu in aceasta carte nu mai sade privind spre oameni care stau sub acoperisurile lor pline de tehnologie ci priveste in locuri unde oamenii in secolul XX-XXI nu au curent electric, unde nu exista aparate de aer conditionat cu baterii ci binevointa intre semeni pentru a-si face vant unul altuia cu eventaie din frunze de palmier.
Sotul si sotia nu se mai adreseaza unul altuia cu pronumele tu ci cu dumneata iar Tagore ofera sedinte gratuite de meditatie asupra poeziei.
De exemplu o mica idee despre intelegerea poeziei care mi-a ramas in minte este ca ea nu poate fi intelegeasa deloc de cei care au o minte sofisticata, de cei care analizeaza si despica firul in patru ci de oamenii simpli mai degraba, care stiu sa traiasca.
Despre moarte am retinut ca cel mai bun lucru care poti sa l faci pentru cel ce moare este sa nu-ti arati atasamentul pentru cel ce-a murit, ci sa-l lasi sa si continuie drumul asa cum o apa curge, marcand trecerea timpului.

0 comentarii: