joi, 29 octombrie 2009

Paunul alb



Actiunea se petrece undeva la tara intr-o familie unde la inceputul cartii traieste un mare si celebru personaj lenes al cartii pe nume George.
D.H.Lawrence reuseste sa transforme pe acest George intr-un tip destul de charismatic pentru femeile din acele imprejurimi cat si pentru cititor.
Nu este deloc un roman erotic, nu se intampla extraordinar de multe lucruri si tocmai acest lucru reuseste sa impresioneze. Viata simpla de la tara alalturi de o familie plina de charisma care nu in putine primaveri fugea dupa iepuri pe campii pana cand bietele animale isi dadeau duhul marcheaza continutul romanului.
Asta ar putea sa insemne ca in aceasta familie zacea multa vitalitate si mult potential ascuns...daca puteau sa alerge atata dupa iepuri. Intr-o zi se arata acesta caci fiecare membru al familiei din cei tineri care fac actiunea romanului isi gasesc cate un partener de viata si isi asigura o situatie financiara deosebita.
Personajul principal George nu prea iubeste copii si asta se arata cand el insusi are copii. Poate ca ceea ce trebuia sa-l lege mai mult de sotie tocmai asta ajunge sa-l indeparteze arandusi asprimea cu fiecare zi ce trece fata de viata.

Spre deosebire de romanul ,,Curcubeul" a lui D.H.Lawrence aici tinerii casatoriti se afla intr-o faza mai avansata si reuseste sa treaca mai usor peste problemele de cuplu cu simtul umorului. Cu tot umorul insa, trecerea anilor isi arata usor coltii..

De ce se cheama paunul alb?
Probabil pentru ca latura feminina imbratiseaza mult din roman cum de regula se intampla parca in romanele lui Lawrence. Mai ales sora lui George, Lettie care cu formele sale bine conturate, cu caldura si blandetea ei reuseste sa-l cuprinda atat pe fratele ei cat si pe cititor intr-o aura de mister.

0 comentarii: