vineri, 1 ianuarie 2010

Este bine sa facem comparatii?


Mintea are un obicei de-a face deseori comparatii dintre doua rasarituri de soare, doi copaci, doi elevi la invatatura, doi barbati, doua femei s.a.
A compara inseamna o intelegere limitata in ceea ce priveste acel ceva pe care comparam si de asemenea o refuzare de acceptare.
Unii se compara cu altii spunand ca ceilalti au mai multi prieteni dar cred ca a avea multi prieteni este totodata si dezavantajos pentru ca gradele de atentie pentru fiecare in parte sunt mai reduse si astfel cunoasterea mai aprofundata nu mai apare.
Oamenii isi compara partenerul de viata, casele, mobilele, hainele, inteligenta.
La comparatie apare invidia si apoi fuga dupa achizitii pentru a face competitie cu vecinu dar nu neaparat pentru ca ne-am achizitiona ceva de care chiar avem nevoie..
Daca ai calculator pe care il folosesti pentru filme si muzica si nu ti face probleme prea des nu vad rostu in a face upgrade-uri peste upgrade-uri doar de dragul de a fi la moda si pentru a primi laude de la cate un prieten adus in vizita.

Comparatia in general aduce frica, orgoliu. Frica de a nu obtine acel ceva pe care l-am vazut la vecin, individa pentru ca celalalt are ceva mai de calitate sau mai multe bunuri, orgoliu pentru ca ne credem superiori.

A avea o sotie prea frumoasa, si bunuri de ultima generatie nu cred ca sunt niste lucruri care sa ne faca sa ne simtim tare bine, ba din contra se poate cadea foarte usor in complexul de superioritate. Oamenii traiesc in iluzia superioritatii.
Mai sunt apoi care fac tot felul de agoniseli in urma comparatiilor pentru a avea subiect de discutie cu prietenii si pentru a parea el cunoscator referitor la utilizarea vreunei electronice. Oamenii nu sunt ei insisi.
Este o dovada iarasi cand vorbim de faptul ca unul dintr un grup nu poarta haine de firma si ceilalti au numai haine originale . Acel singur om care nu are haine de firma daca se compara, el va merge si si va cumpara inca un sac de haine chiar daca mai are acasa papuci, pantaloni si alti saci cu haine doar ca sa fie in aceeasi linie de comunicare cu prietenii pe acest plan.
Cred ca lumea cumpara de-a lungul vietii o multime de lucruri total neutile : cate 5 ceasuri in fiecare camera camera(ceas la calculator, la telefon, la ceasul de perete, la rama foto etc), 3-4 telefoane in buzunare, cate 50 pahare prin casa de nush cate tipuri pentru nush cate zeci de evenimente, vreo 10-20 cani de baut lapte, cafele, ceaiuri. Apoi mai schimba o gramada de lucruri din frica. Nu mai tin minte de cate ori am auzit pe cei din preajma mea ca vor sa agoniseasca nush ce bun doar pentru ca exista o frica ca acel lucru sa nu se strice pentru ca na ...a expirat termenul de garantie. Mai nou am auzit oameni care se roaga ca li se strice cate un aparat electronic prin casa ca sa si cumpere ceva mai bun, nu neaparat ca aparatul care l au nu ar fi bun dar na ...sa fim si noi in top cu moda draga. Instalatia pentru brad unii au cate 5-6-7 tipuri prin casa. Lista poate continua.

Apoi in ceea ce priveste sotiile prea cu chip de fotomodel, nimeni nu a zis ca sunt o garantie mai mare pe viitor pt fericire. Procentajul celor care inseala este mai mare in cazul barbatilor care au sotii super frumoase decat a celor care au sotii medii ca frumusete sau chiar uratele. La fel cum unii oameni simpli sunt mai fericiti decat bogatii asa si cei care au sotii mai uratele pot fi mai ok cu nivelul de liniste in viata decat cei care au sotii prea frumoase.

1 comentarii:

Violet spunea...

nu, nu e bine sa facem comparatii. dar totusi le facem... constient sau nu :)