joi, 22 ianuarie 2009

Lev Tolstoi - Moartea lui Ivan Ilici


Ivan Ilici a dus o viata cat se poate de exemplara. A avut parte de o educatie buna, la scoala avea note bunicele, in cariera a inflorit frumos ajungand sa castige indeajuns de bine cat sa duca un trai decent.
Sa insurat apoi, amintindusi mai tarziu cand a capatat ceva ani de casnicie de momentele de tandreturi si momente frumoase cu sotia sa pe cand erau tineri.
Dar cu toate acestea nimic nu poate intrece amintirile sale de cand era copil. Atunci pare sa fi fost punctul lui vital cel mai frumos din viata lui..si poate ca omul in toata calatoria sa nu face decat sa incerce sa se intoarca la el, cel de alaltaieri. Sufletul protejat de necazuri si nefericiri( el copil ) iar mintea si corpul cel care protejeaza ceea ce pare a fi comoara omului.

Cu cat castiga mai bine Ivan Ilici cu atat bucuriile sotiei si a celor din jurul sau pareau sa se indrepte spre a agonisi cat mai mult..iar el incerca sa le aduca satisfactie. Cu toate acestea avea momente de indoaiala in ceea ce priveste fericirea lui.
Ajungand sa-si numere zilele din cauza unei probleme cu intestinul gros de care era sigur, si uneori poate prea sigur ca il va nenoroci complet se poate observa ca Ivan Ilici incepe sa-si piarda increderea in el insusi. Fiind bolnav, el avea nevoie de atentie, vroia alintat, vroia ca oamenii din jurul lui sa nu fie nici prea indiferenti dar nici sa-i dramatizeze situatia. Dar nici alintaturi, nici atentie asa cum isi dorea nu capata..se simtea pierdut interior. Si cand te simti pierdut interior poate ca e momentul cand iti doresti sa fi inceput de mai demult sa cladesti in interior mai mult decat ceva superficial care se poate darama.
Se mai poate observa spre sfarsitul vietii cand era chinuit ca incepe sa gandeasca mai filosofic, sau poate gresesc.

Oricum povestirea are cam 60 pagini deci nu e lunga, iar daca nu este timp de mers la biblioteca se gaseste in format audio pe internet.
Dar cartea nu se compara cu cea in format audio.
In formatul audio lipsesc multe detalii care in carte exista. Si apoi mai exista un fel de interpretari ale starilor personajelor cand zic una sau alta, punand intonatii, tonalitate, voci care nu pot fi convenabile celui care asculta si totul asa cum au perceput actorii... Deci e dezavantajos formatul audio.


.............................................................................

,,Intestinul gros! Rinichiul isi spuse el. Nu este vorba de intestinul gros si nici de rinichi,ci de viata si...moarte. Da, iata viata care a fost si acum se duce, se duce, si eu nu sunt in stare sa o opresc in loc. Da. De ce sa ma mint? Oare nu este limpede pentru toti, in afara de mine, ca mor, si nu mai e vorba decat de saptamani, de zile, poate chiar acum. A fost lumina acum e intuneric. Am fost aici, iar acum ma duc acolo! Incotro?" Se simti cuprins de frig, respiratia i se opri, isi auzi numai bataile inimii.
,,Cand n-am sa mai fiu, atunci ce-o sa fie? N-o sa fie nimic. Dar unde am sa fiu eu, cand n-oi mai fi aici? Oare asta-i moartea? Nu, nu vreau" Sari in picioare, vru sa aprinda lumanarea, pipai cu mainile tremuratoare, scapa lumanarea impreuna cu sfesnicul pe jos, si din nou se prabusi cu spatele pe perna. ,,De ce toate acestea? Totuna, isi spunea el, privind cu ochii deschisi intunericul. Moartea, da, moartea.
Si ei nu stiu nimic si nu vor sa stie nimic, si nu le pare rau de mine.Ei canta.
( Auzea de departe, prin usa, zvon de glasuri si ritornele). Lor le e totuna. Dar si ei vor muri ca si mine. Prostii! Eu mai devreme, iar ei mai tarziu; si ei vor pati la fel. Dar ei se bucura. Brutele!" Furia se nabusea. Avea o stare chinuitoare, grea de nesuportat. Nu se poate ca toti sa fie condamnati sa indure aceasta spaima ingrozitoare.

2 comentarii:

Georgiana spunea...

am auzit multe despre cartea asta...poate o sa apuc s-o citesc:)

multam' de recenzie!

Unknown spunea...

Trilogia lui Lev Tolstoi - Copilaria. Adolescenta. Tineretea, de exemplu, a fost reeditata de Adevarul, insa pretul este un pic cam mare. Pentru cei ce cauta aceasta carte in editia precedenta, la un pret mai rezonabil, o gasesc la:

http://www.carti-online.com/copilaria-adolescenta-tineretea-p-160.html

Succes!