duminică, 5 iulie 2009

Constantin Enachescu - Fenomenologia nebuniei


Nebunia fascineaza prin starile ei de spirit multiple, prin intalnirea cu necunoscutul, neobisnuitul, strainul.
Nebunia desi negativa ajuta mai mult decat normalul la cunoasterea si intelegerea persoanei dar ea e cu totul diferita fata de cunoasterea pe sine pe care o experimenteaza cel care e in sfera normalului.
La intrebarea daca poate sa existe o lume fara nebunie, raspunsul este negativ la fel probabil cum binele nu poate exista fara rau.
Atat normalitatea cat si anormalitatea provind din aceeasi sursa, deci nu pot exista una fara cealalta si deci nici un om nu este niciodata in totalitate nebun sau in totalitate normal.
De aceea probabil pe fiecare dintre noi fascineaza acest capitol al nebuniei, pentru ca fiecare il avem in noi si fiecare om este macar putin nebun altfel nu este normal :)
Persoanele nebune sunt un picut si nude ceea ce e si mai fascinant. Iar Eminescu probabil poate intra in aceeasi categorie de nudisti ca fiecare dintre noi, poate putin mai mult insa aparent, pentru cei care nu au acces la alte dimensiuni decat cele care sunt accesibile generalului.

Ps: Constantin Enachescu (autorul cartii) desi profesor de psihologie si dr. in medicina se pare ca mentioneaza la un momentat dat ca tematica nebuniei se potriveste mai degraba domeniului filosofiei pt a fi dezbatuta si boala mintala un obiect de studiu pentru medicina. Probabil intr-un nr. de procente anume :D

0 comentarii: