marți, 19 ianuarie 2010

Primitivism si comoditate


,,Azi nu se face treaba pentru ca este sarbatoare" este o replica foarte des intalnita mai ales in randul primitivilor.
Daca in calendar este cruce neagra sau cruce rosie inseamna ca nu speli rufe, nu faci dus si alte treburi prin casa.
Bine dar cu cei care sunt la servici si in zilele de sarbatoare cum ramane?
Se aplica regula de sarbatoare doar pt cei care stau acasa?
Cred ca mai pe la inceputurile civilizatiilor oamenii aveau dorinte in a crede in ceva mai mare ca ei care cuprinde si ceva necunoscut si misterios asa ca au creat superstitiile.
Daca faci treaba in ziua cu foca iti ia foc casa, sau daca faci treaba in ziua unuia cu numele Teologu (Teo ologul) poti ramane olog si tot asa.
Totusi nu am auzit de fabrici uzine sa ia foc, nu am auzit de oamenii care muncesc in zilele cu cruce neagra sau rosie sa ramana ologi...cu zecile, sutele.
Iar religia care exista astazi nu pot sa zic ca este tocmai de o mare maretie. Incepem sa avem cate o biserica doua de cartier pentru ca omului sa ii fie mai confortabil sa mearga la biserica? Ce tot atatea biserici cand casele cu oameni ologi si neajutorati, plini de bube si tot felul de boli nu au bani sa si plateasca medicamentul ? O biserica la 2-3 cartiere cred ca ajungeau si inca si asa is multe.
La intrebarea cum au reusit cei de la putere, pt ca si biserica e o putere sa faca oamenii sa dea bani raspunsul este : prin intermediul comparatiei si lacomiei.
Daca cartierul de alaturi are de ce nu am si eu. Oricum parintii m-au invatat ca e bine SA AI BUNUL TAU. Acum omul are senzatia ca are si el ceva al lui. Cate o biserica doua trei de cartier ;)

1 comentarii:

Geza Kolab spunea...

Toți avem nevoie de motive pentru a lua o pauză. Deseori cei care șomează în zi de sărbătoare sunt cei care cred cu adevărat în Biserică; sau le place să creadă. Nu e bine nici să-i condamni, în fond, nu fac rău nimănui și poate (tot ei) îți vor întinde o mână de ajutor (tot) în spiritul bisericesc.