sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Despre asa-zisele metode de economie


Vreau sa-mi traiesc viata la oras intr-un mod cat se poate de salbatic. Prietenii stiu deja ca de putine ori ma simt in largul meu atunci cand sunt barbierit complet, si avand in vedere ca sunt baiat intotdeauna la baieti prin camere va fi mai dezordine decat in camera unei fete asa cum este si la mine, nu intotdeauna.
Uneori imi place sa vad dezordine in afara pentru ca ea arata intr-un fel felul cum ma simt eu interior. Sau poate doar vreau sa ma simt responsabil prin propriile forte in teritoriul vietii mele. Uneori vreau sa stiu ca am de facut tot felul de lucruri pe viitor cum ar fi curatenia in camera mea, rasul barbii si asta sa-mi dea satisfactie. Daca tot timpul ar fi ordine nu as sti ce este dezordinea.

In cazul practicilor mele de economie cum ar fi aceasta (2.atunci cand faci dus foloseste un lighean in dreptul dusului pentru ca apa stransa sa fie turnata in buda (intotdeauna pana se incalzeste apa in centrala curge destula apa rece ))
e destul de dubioasa recunosc.(In Germania exista o metoda de reciclare a apei. Curge dupa ce faci dus...se duce intr-un bazin si apoi in buda.) Te face sa te gandesti ca Bogdan o duce destul de prost si este adevarat..dar nu in privinta aspectului financiar ci in privinta faptului ca nu stiu sa apreciez ceea ce am. Vreau sa valorific faptul ca ceea ce am conteaza si cum pot sa imi produc satisactie ( de data asta nemaifiind vorba de ordinea lucrurilor din casa si rasul barbii) decat vazand cum inseamna sa nu ai.
Apoi alt motiv pentru care sunt adeptul acestei saracii autoimpuse (cu metode de economie) cum o numesc altii e faptul ca m-a fascineaza ideea de-a fi uneori un om care se comporta ca un primitiv sau ca si cum nu are toate conditiile necesare si totul pentru a se realiza in ceea ce are nevoie.
Am vazut la tv oameni care cara distante imense caldari cu apa pentru nu au de unde bea apa decat aducand de la vreun km distanta, sau oamenii din desert, acei oameni pretuiesc apa. Eu nu pot sa o pretuiesc, pentru ca ea a curs dintotdeauna la robinet, pentru ca ai mei m-au alintat de mic si am avut de toate. Vreau sa experimentez pe mine cu toate ca am, asemenea oamenilor din desert.
Nu ma simt capabil si nu mi simt umila constiinta capabila sa perceapa, sa zica : wow imi curge apa la robinet ...
Asemenea oamenilor si unui pictor celebru care tanjea sa-i dea lacrimile cand privea un rasarit de soare dimineata si sa ramana mut in fata a ceea ce vede as vrea sa vad si eu nu picatura aceea de apa de la robinet, ea e doar un exemplu oricare, sa vad ceea ce e in jurul meu cu o constiinta mai plina, mai larga mai luminoasa. Vreau sa exclam si sa constientizez faptul ca traiesc, ca sunt in viata, si cum pot sa fiu asemenea pictorului care ramanea mut cand privea rasaritul de soare decat incercand sa valorific ceea ce am prin neavut, chiar daca am.
Atunci cand merg la masa, cand am pe cineva langa mine, cand privesc pe cineva nu pot sa realizez ceea ce am in fata ochilor, ma simt incapabil dar apoi ma intreb ca daca as fi intradevar capabil sa valorific ceea ce am in jurul meu mai tare nu s-ar izbi ea de un mare gol din partea celorlalti?

Imi amintesc ca am vazut demult un filmulet cu o femeie care traia intr-o manastire si acea femeie zicea ca vin oamenii la ea si ii cer sfaturi ca sa devina si ei mai intelepti. Si ea a zis altei femei : simplul fapt ca mergi in gradina si culegi gandacii de colorado de pe cartofi este deja ceva extraordinar.
La fel se intampla si in viata la mine, nu reusesc sa vad faptul ca lucrurile simple sunt extraodinare, de aceea incerc sa le fac mai grele pentru ca poate curand le voi vedea asa cum imi doresc, uimitoare incat sa raman mut.

Apoi filmele cu oamenii care traiesc in salbaticie au inceput sa ma atraga pentru ca ei par mai degraba sa valorifice ceea ce au.

(recomand filmul " In to the wild " din nou)

2 comentarii:

Monalisa spunea...

filmul de care zici e superb...m-am uitat de multe ori la el..cateodata doar la cateva fragmente...

irina spunea...

Mos Craciun are mai nou, un frate, Mos Eco/
Sa fie acesta doar o fita?/
Sa te imbraci in verde, poate-i o chichita/
Noi stim ce inseamna cu adevarat/
Sa fii eco, sa fii mai curat/
Deci..nu risipi, ci recicleaza/
Mergi cu bicla, pedaleaza/
Si nu uita, planteaza/
Si-ai sa vezi ca pamantul vibreaza/
Lasati Pamantul sa "respire"!!! :)