marți, 18 decembrie 2007

Elemente psihologice si mister la femeie catre idealul arhetipal

Jung zice ca arhetipurile sunt necesare sa existe fie ca le intelegem sau nu si daca nu ar mai exista ar trebui sa le inventam pentru a reusi sa ne pastram originalitatea , pentru a reusi sa accedem la un nivel de constiinta mai inalt , sa nu lasam totul sa se piarda in inconstient .
Ele nu se raspundesc numai prin traditie , limba , migratie ci pot aparea in orice circumstanta si nu neaparat de undeva din exteriorul fiintei . Arhetipurile odata mostenite practic ele sunt asemenea unor schite , asemenea unui schelet de gandire ..o baza structurala dupa care ne ghidam si cream ramuri acolo unde se pot deschide usi spre un prototip ..spre un inalt ideal .
Gandindu-ne la copilul mic . Ceea ce constituie intelegerea , ratiunea , gandirea nu sunt procese care exista pentru sine si care is ocrotite de logica ci mai degraba sunt functii psihice care se sub-ordoneaza personalitatii . Aceasta idee insa la prima vedere cand vine un nou nascut pe lume ea nu pare innascuta dar desi nu sunt vizibile prea clar aceste componente ale ideii ele exista apriorice(innascute) . Daca copilul prezinta ceva bolnavicios , patologic si parintii sunt cei care prezinta asemenea caracteristici se poate spune ca a avut loc o mostenire .Si desi copilul nu pare sa prezinte nici o forma de gandire prea constructiva la inceput se spune ca fiecare individ indiferent de varsta chiar daca pare sa nu proceseze undeva in inconstient ceva se proceseaza oricum sub forma de background numai ca nevazut si ca individul isi creeaza chiar si idealuri in inconstient de care el nici nu banuieste sau abia observa niste licariri ca ele ar exista acolo si chestia asta am observat o si la mine .
Spunand despre trecutul meu ceva cand eram mic... parca imi vedeam deja intr un fel viitorul cum as vrea sa arate in functie de educatia avuta ..si educatia asa cum am primit m-a dus pe un drum batatorit cu carti si dorinta , curiozitate de a cunoaste cat mai mult , dar oricum era o schita deloc clara .
S-a observat apoi la animale care desi nu si au vazut niciodata parintii si nu au fost educate de acestea ele pot prezenta ceva patologic putand trage concluzia ca a fost ceva mai mult genetic .
Dar incepand sa zic ceva despre arhetipul mamei am putea sa i gasim o insiruire mai larga de tot felul de reprezentari cred ca simbolice cum ar fi :
padurea , marea , luna , gradina , prapastia , ogorul , cuptorul , vaca si orice alt animal ce ar putea constitui un suport pt ceva .
Altfel spus am mai putea spune dand proprietis pe acest arhetip ca ar fi tot ceea ce ofera fertilitate si hrana , locul transformarilor magice si trezirii la viata nu degeaba femeia este reprezentata deseori ca o vrajitoare ..dar asta e deja o forma mai evoluata a mamei ..mama natura .
E o greseala insa in a incepe sa se gandeasca copilul la mama ei facand conexiuni cu alte mame oferindui insusiri care nu i se cuvin prin aceasta influentandu-si inconstientul sau care contine de asta data o latura feminina mai bogata
Intr-o legenda indiana este specificat faptul ca Prakrti ( termen care inseamna si natura dar aici e vorba de natura feminina a femeii ) joaca in fatza lui Purusha ( care este reprezentat ca un urias primordial ca o fiinta androgina ) pentru a sublinia faptul ca exista diferente intre cei doi dar aceste diferente sunt mai vizibile la un anumit nivel . Prakrti desemeneza intr un fel arhetipul animei al inconstientului colectiv la barbat si incearca sa sublinieze faptul ca ceea ce este constient conteaza mai mult . Faptul ca nu vorbim intr un fel despre mama in termenul auzit si in ideea de arhetip al mamei putem concluziona ca incercam sa acordam acestuia totusi un anumit prestigiu , dreptul acesta exercizanduse in timp si oferidu-i si o perspectiva si sansa de a ramane in istorie , de a deveni un mit .
Despre fiica , mister feminin
Complexul matern pe care il are fiica in relatie cu mama sa ..ca doua fiinte care concureaza o poate face pe ea sa ii franeze intr un fel avantul in feminitate pe cand la fiu complexul sau in relatie cu mama sa ii atinge instinctele masculine el avand parte de o sexualitate artificiala , afectata ,dezechilibrata daca are parte de o fascinatia prea mare pt femeie .
Dar un fiu care are unele aspecte negative poate fi luat ca un individ ce e plin de masculinitate , seducator , ce are trasaturi spre scopuri nobile si incearca sa de-a o noua fateta realitatii . Asta ma face intr un fel sa mi explic de ce adesea femeile sunt atrase de tipi care arata mai fiorosi eventual imbracati in negru si culori inchise ..reprezentand inconstientul lui si lasand sa se inteleaga ca el cunoaste putin din ceea ce inseamna ea ceea ce i ofera un posibil potential al avanturilor eroice ei . Daca individul se imbraca mai mult in culori deschise femeilor li s-ar parea mai mult ca el deja a inteles tainele feminitatii si stie mai mult despre secretele lor si uneltele lor ..unii barbati chiar apeland la o feminitate exagerata .
Bineinteles trebuie evitata o hipertrofie in ceea ce priveste masculinizarea barbatului cand si dezvoltarea instinctelor feminine . De obicei aceasta hipertrofie face ca individul sa treaca de la o realitate la alta cum ar fi de la eros la putere caci unde el (erosul) manifestanduse inconstient este conservat , automat individul capata potential mai mare in unele cazuri chiar se produce o inhibare a lui incat este inlocuit total instinctul matern . Barbatul care are un eros mai mic decat normalul de obicei va avea o fascinatie mai deosebita pentru ceea ce inseamna anima , explorand-o si chiar reusind sa o depaseasca mai fragmentar decat unul care are erosul cultivat .
Daca atitudinea fata de lume sau de societatea in care traieste un individ daca nu este vazuta in sensurile sale originale atunci acesta se poate simti inlantuit .(dupa cum ziceam ..daca el sta mai mult cu femeile sau invers ..practic ii e strain locului ) In cazul in care imaginile raman cat de cat ca radacini putin constiente atunci acestea pot ajuta omul sa se conecteze din nou la realitate . In cazul in care el a ramas inca fascinat prea tare de ceea ce este iluzoriu el se va scufunda inapoi in inconstient continuand sa incerce sa ridice cate o treapta . Va incerca sa se ridice pentru ca fiecare pas pe care il face fiecare oricat de mic ar fi el ..duce la creearea unei lumi si odata ajuns in constient va putea da un start . Constiinta inseamna cautare , inseamna analiza si depasirea obstacolelor . A avea un obstacol in fatza inseamna a avea si emotii la randul lor inseamna licariri , lumini mai mici iar a avea toate acestea inseamna a avea un inceput al procesului de ridicare in constiinta .
fiica . Jung mai vorbeste apoi despre acea fiica care se identifica cu mama pana la paralizia propriilor avanturi .
Daca ea va fi foarte axata pe ceea ce inseamna anima (atasarea super puternica fatza de maicasa) ea va avea acel spatiu gol din interior umplut si apoi cand va veni barbatul , lui practic ii va fi greu sa mai intre in viata ei si sa o scoata din acea vraja a tutelei mamei . Odata rupta din vraja mamei ea va incerca sa descopere cine este ea si cum poate sa se descopere mai mult . Aceste femei sunt tipul feminin care exprima multa pasionalitate si vor avea niste intoarceri foarte bruste . Aceste intoarceri prezinta niste goluri care pot fi descrise ca puncte inconstiente . Odata inceputa trecerea din inconstient in constient (iesind si ea cu iubit ceva ) deja la o varsta tarzie ea va percepe altfel realitatea decat cineva care a inceput constientizarea mai devreme . Va putea de exemplu sa prezinte un interes mai deosebit pentru ceea ce se afla in jurul ei va descoperi mult potential in ea (care nu l vazuse pana atunci ca statuse langa mamica si era puiul mamei cuminte) si poate ca isi va uimi chiar partenerul.
Bineinteles trezirea atat de tarzie prezinta si dezavantaje care va putea duce la proverbul ,, buturuga mica rastoarna carul mare '' ea fiind aici in postura de carul mare .
Misterul femeii se datoreaza acelui gol interior pe care il are si care tine in suspans pe cel de alaturi .El nu este numai un mister pentru barbat care la randul lui se intreaba ce parte din mine creativa pt ea va fi pusa acolo si pretuita ci si pentru femeie care isi va pune intrebarea ce potential am si cum il voi folosi .
Si daca ea va incepe asa de tarziu sa si descopere resursele va dati seama ca ea va putea ajunge la acel nivel ( facand o analogie crek cu lucrurile demult descoperite de extrem de multi )in care realitatea va fi mai plina de energie . Practic e ca si cum un om ar descoperi mancarea sau bradul de craciun la 22 de ani abia ...un fel de tarzan venind in new york pt prima oara pe la 22 de ani si ramas gura casca si mancand din potentialul crescut )
Complexul matern negativ ( alt gen de femeie - dinamica , rockeritza , desteapta crek cu oleac de expierienta )
Ea este o rationalista , urmareste sa gaseasca tot ceea ce poate oferi limpezire si siguranta . Este cea care isi sprijina sotul dintr un potential mai inalt , facand fatza problemelor mai usor si care va deveni o buna prietena cu sotul ei .
Are o tragere masculina asemenatoare Ioanei D'arc incercand sa faca fatza feminitatii care emana din jurul ei nelasanduse prada acesteia . Va avea o insiruire de dezamagiri gandinduse de multe ori cate vise a lasate in urma dar macar va avea unui precis si clar si anume descoperirea sensului vietii . Daca va avea o tragere spre masculinizare relationand mai mult cu partea aceasta atunci va fi invaluita mai mult in necunoscut si va ramane o feminina care nu si a gasit drumul asa cum trebuia . Dar daca se va alatura cu ceea ce constituie feminin va avea sanse chiar sa capete o constiinta mai inalta si sa iasa in evidenta . Este practic o acceptare a faptului ca e femeie . Pe barbat il va ajuta foarte mult doarece acesta nu ii va fi tocmai strain el daca ea este dotata cu o doza mai mare de masculinitate astfel avand o intelegere care ii va completa reciproc .Barbatul o va percepe pe mama de la inceput mai mult simbolic pe cand la femeie mama va deveni ceva mai tarziu dupa
un proces de dezvoltare un simbol . Am putea poate chiar spune ca acele femei care iubesc vara si noaptea au o tendinta mai degraba de feminizare iar cele care iubesc iarna si ziua au o tendinta de masculinizare .

Bibliografie
Carl Gustav Jung - Opere complete vol 1

0 comentarii: