marți, 11 septembrie 2007

Limbaj privat & comunicare

Nu poti sa ma intelegi


E o veche expresie auzita pe la mai multi printre care si o camarada mai veche care ma calca pe neuronul care nu mi exista .
Dostoievsky spunea ca omului ii place sa urce muntele dar nu i place si sa ajunga in varf , sa cucereasca o femeie si in momentul cand joaca s-a cam terminat totul incepe sa devina cam plictisitor si e momentul pentru ivirea unei noi preocupari. Daca cumva preocuparea nu apare o sa se iveasca ideea : relatia noastra este cam monotona . Sa fim seriosi ..cate relatii nu se destrama pe motiv ca misterul intalnit pana la atingerea telului in problema nu mai exista .A afirma ca celalalt nu o sa poate sa te inteleaga este crearea unei probleme care nu exista .Oricum ceea ce zicea si Ludwig Wittgenstein este ca lumea omului fericit este diferita de lumea omului nefericit . Eu nush dak ma pot numi fericit sau nefericit , cred ca mai degraba depinde de acel ceva la care ma raportez atunci cand vorbesc despre asta .Poti sa te compari cu Bill Gates sa vezi cat de nefericit esti sau poti sa te compari cu un tip care nu vede , nu are un deget etc .
Revenind la subiect ,, nu o sa poti sa ma intelegi vreodata '' nu exista pentru ca nu exista limbajul privat . Wittgenstein vorbeste despre argumentul limbajului privat care nu poate fi inventat de catre un undivid si sa fie inteligibil doar pentru el . Limbajul este in mod esential public . Un Individ ar putea construi un limbaj pentru a-si vorbi siesi despre propria viata interioara si senzatiile sale care sunt in principiu familiare oricui altcuiva dar asta nu inseamna ca el nu este un limbaj care nu are un anumit cod . Iar codurile pot fi sparte .Sunt o multime de oameni care folosesc limbajul incorect in situatii care necesita altfel de instrumente . Cum ar arata o lume in care un copil daca l-ar durea stomacul ar ridica o mana spre cer sau daca ar vrea sa faca o poza unui om ar scoate o arma si ar trage un glont de fiecare data cand vrea o poza .Trebuie sa existe criterii publice pentru aplicarea expresiilor de durere , dipozitiilor pentru ca acestea sa poata exista . Wittgenstein considera ca toate neintelegerile si problemele filosofiei se datoreaza in special pentru ca nu potrivim limbajul corect acolo unde trebuie .
Nu poti construi o strada si sa mergi doar tu pe ea , nu poti construi un mers al gandirii si sa mergi doar tu pe el . Daca mergi doar tu pe aceasta strada nu exista .Limbajul privat ca de exemplu soptitul la ureche nu exista . Poate fi considerat ceva tainic sau ceva care necesita o meditatie mai indelungata . Daca fiecare si-ar spune in gura mare insa asa-zisele secrete care NU EXISTA de fapt probabil ar sari multi cu gura si ar innabusi propriile credinte . Intr-un fel soptitul la ureche e un fel de a spune : ma feresc de dogmatici si de oameni care la prima vedere isi dau cu parerea . Probabil de aceea si in practicile orientale , ce care urmeaza a fi initiat in ceva este chemat intr o camera in care ramane doar el cu maestrul .
,, Nu o sa ma intelegi niciodata '' expresie auzita de la o ea ..este ca si cum ar spune ,, Nu iti dau putere deplina asupra mea '' pentru ca eu nu vreau sa fiu inteleasa . Eu am o problema si ma distrez pe propria mea suferinta ca e comica ...

0 comentarii: