marți, 11 septembrie 2007

Melancholy & hypnosis


Dupa cum zicea si Ion Dafinoiu in cartea sa ,, Sugestie si hipnoza '' un bolnav depresiv nu este intotdeauna depresiv , el nu poate fi non stop in aceasta stare pentru ca fiecare om are urcusuri si coborasuri . Este la fel ca acel aparat care masoara frecventele inimii , care bate mai tare sau mai incet .Cred ca oamenii care ajung sa fie intr o stare neplacuta destul de des sunt aceia care inca au ramas prinsi de culoarele trecutului , care nu se pot desparti de propriile amintiri , de fostele iubiri , care asociaza lucrurile din casa , de pe afara cu diverse situatii cand erau candva cu ea/el . Apoi un pacient caruia medicii i-au dat diagnostic de depresiv si daca i-au si transmis asta lui ...el poate cadea in capcana , sugestionanduse in continuare cu ideea e ca el e depresiv si mai ales dak gaseste avantaje in asta va ramane pentru tot restul vietii pacalit de jocurile mintii . Unii chiar mai uita ca trebuie sa se si vindece . Unii nu sunt depresivi dar ajung sa se comporte ca niste depresivi pentru ca au senzatia ca tind mai degraba spre sublim prin asta . Eu personal am avut o perioada cand imi placea sa fiu nu depresiv pt ca nu mi prea place cuvantul asta ..ci mai degraba melancolic si cred ca mai sunt si altii care au descoperit o placere in asta ...crea asa un fel de stare in care credeai ca esti mai lucid si vezi lumea mai in adancul ei ..simteai ca poti sa simti ..Nu degeaba se zice ca multi fug de dragoste pentru ca te face sa urli ca lupii albi din padure diferite nuante . Oricum melancolia cand vine nu este intotdeauna ceva rau daca nu este in exces , ea face parte din viata de zi cu zi a noastra si e chiar ceva normal , pentru ca ne arata care ne sunt propriile noastre limite si ne face sa ne constientizam resursele pentru un nou inceput . Inceputul de obicei se porneste cand ai tras si o invatatura din propria stare . Exista o forta prin care se poate controla propriul psihic sau cel putin asa imi place mie sa cred . Momentele cand esti melancolic sunt momentele cand mai degraba esti obosit sau nu ai dormit destul ...Se confunda foarte des oboseala cu pesimismul . Oamenii cred ca le merge prost dar de fapt nu au dormit de nopti intregi . Cand te trezesti dimineata fresh problemele nu vor mai avea aceeasi intensitate .
Iar despre hipnoza ca tot citeam cartea profului de psihoterapie Ion Dafinoiu care e profesor la fac de psihologie din Iasi as putea spune ca fiecare dintre noi am fost hipnotizati cel putin odata in viata . De fapt suntem hipnotizati aproape zilnic . Momentul cand te uiti la un film si ramai cu gura cascata uitand de masa de casa de tot sunt momente de hipnoza ..sau la facultate cand zice ceva fain profu ..Oricum mie imi place sa fiu un gura casca si sunt sigur ca si voua :P Stiu ca exista multe tipuri de hipnoza , nu e doar una si ca ea nu este decat o stare pasagera de atentie modificata produsa prin sugestie , o stare de constiinta modifica prin sugestie . Si apoi cik dak o persoana este hipnotizata nu exista posibilitatea ca sa nu mai iasa din acea stare zice profu ..Cik in cazul in care terapeutul isi paraseste subiectul fara explicatii acestia isi dau singuri consimtamantul de-a iesi din stare dupa o perioada scurta de vreme .
Mie imi place sa cred ca momentele cand reusesc sa uit de mine sunt autohipnotizatorul meu ca de exemplu seara de pasti cand ma uit la lumina luminarii aducandu-mi aminte de povestea ,, fetita cu chibriturile ''

0 comentarii: