vineri, 15 februarie 2008

Frumusetea in 250 cuvinte



Leonardo cauta elixirul nemuririi , diseca morti in miezul noptii , muncea duminica si punea simboluri in picturile sale . Era omul pasarilor , dorind sa ajunga asemenea lor , vrand sa iasa din suferintele care il macinau mergamd in piete si cumparand cu banutii nu prea multi din buzunarul sau porumbei carora le reda libertatea chiar sub ochii vanzatorului .
Unii ar zice ca Mona Lisa ar varianta androginala a omului ..el si ea intr unul care au gasit armonia si libertatea unul in altul . Altii ar zice ca de fapt e autoportretul sau cum ar fi aratat el daca ar fi fost femeie .
Vroia sa redea ochii sufletului printr o fiinta , vroia ca ochii sa fie mai mari ...sau cine stie poate era doar o iubire din tineretea care a modelat o si care i-a adus implinire . Timpul si spatiul , bucuria si tristetea poate fi vazuta la muzeul Luvru din Paris ( Mona Lisa ) in traducere in romana Femeia fericita . Tanara femeie, posesoare a unui zambet misterios, a fost identificata ca fiind Lisa Gherardini, sotia unui negustor din Florenta, pe nume Francesco de Giocondo . Ea a avut cinci copii .
Un grup de experţi au concluzionat că Gioconda ar fi avut dinţii înnegriţi din cauza tratamentului cu mercur, folosită împotriva sifilisului si ca e ff posibil sa fi fost semi-paralizată, poate în urma unui atac cerebral, ceea ce ar explica de ce una dintre mâini este relaxată şi cealaltă tensionată.
Ea a fost înmormântată la Mănăstirea Sfintei Ursula, aflată în centrul Florenţei .

0 comentarii: