marți, 13 mai 2008

De la tragedie la psihanaliza


De la tragedie la psihanaliza a lui Pierre Babin este o cartulie subtire cu multe poze, usurica din care m-a impresionat felul cum avea asezat Freud cabinetul sau. El facea o analogie deseori intre munca ascunsa si arheologie. De aceea a sapa in inconstient pentru el era asemenea unei munci de arheolog. A inceput sa colectioneze obiecte antice, cabinetul sau fiind un soi de muzeu in care se puteau admira diverse antichitati provenite din Egipt, Grecia, Roma sau Orient. El considera ca modeland astfel cabinetul cand venea un pacient vazand acele lucruri i-ar starni mai tare dorinta acestuia de a cunoaste ceea ce se petrece in inconstientul sau.

Mi ar placea sa gasesc si cateva poze cu cabinetul lui Jung dar inca nu am dat peste vreo carte care sa prezinte asa ceva.

Ce facea nenea Freud in timpul liber ?
Nimic altceva decat sa mearga in padure (simbol al inconstientului)si sa culeaga zmeura, afine, mure. In urma calatoriei sale in Sua nemaiavand parte de vreo padure apropiata in civilizatia aceea a avut de suferit o tulburare intestinala.
Dupa vizita in Sua exclama despre ea : ,, O tara unde nici fragi nu se gasesc. "

0 comentarii: