luni, 19 mai 2008

Primitivii din Africa


La fel ca si multi dintre noi din ziua de astazi, primitivii traiau inconstienti de seminificatia simbolurilor si erau chiar dogmatici. Ei faceau lucruri doar pentru ca asa le erau transmise din generatie in generatie si nu pentru ca ar fi primit o explicatie de ce faceau ceea ce faceau.

Primitivism poate ca se poate numi intr un fel si lipsa de motivatie pe care multi dintre noi o avem atunci cand facem ceva.
Calatorind in Africa Carl Gustav Jung a observat un fenonomen cat se poate de interesant la primitivii de pe muntele Egon.

,,In fiecare dimineata ei suflau si scuipau in maini si ridicau palmele apoi spre primele raze de soare ca si cum i-ar fi oferit suflul sau saliva lor zeului care urca la orizont mungu ( Acest termen echivaleaza o putere de o extraordinara eficacitate care impregneaza totul. Cuvantul mungu este echivalent pentru ei cu Dumnezeu sau Allah )
Cand i-am intrebat care e sensul acestui gest sau de ce il faceau, s-au aratat total incurcati.
Tot ce-au gasit sa spuna a fost : L-am facut dintotdeauna. Asa s-a facut mereu cand soarele a rasarit.
S-au pus pe ras cand le am sugerat ca o concluzie evidenta ca soarele este mungu. In fapt soarele nu este mungu decat atunci cand se afla deasupra orizontului.
Mungu este mai precis rasaritul soarelui.
Se pare ca ei isi ofereau sufletele lui mungu, caci suflul ( vietii ) si saliva semnifica substanta sufletului A sufla sau a scuipa ceva are un efect magic
Christos de exemplu si-a oferit saliva pentru al vindeca pe un orb. "

Se prea poate spune ca acest suflu sau aceasta saliva sa fie tocmai medicamentul pe care fiecare dintre noi il cautam. Adica practic de multe ori ajungi realizat dar daca cineva nu sufla asupra ta ca sa te manifesti si sa ti spui povestea celor invatate atunci degeaba.

Bibliografie : C.G.Jung - Analiza viselor

0 comentarii: